Igår var det en temadag igen, denna gång morotens dag. Jag hade inte riktigt koll på den så därför hade jag inget inlägg förberett. Men när jag läste om temadagen så ville jag också äta något med morot just igår. Det slutade med en god morotssoppa med champinjoner, serverad med en citronkräm och bageribakat surdegsbröd. Riktigt god måndagsmiddag som passar lika bra idag tisdag.
500-600 g morötter
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 cm färsk ingefära
Ca 7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt & peppar
5-6 färska champinjoner
Smör att steka champinjonerna i
1 dl creme fraiche
1 msk citronsaft
Citronpeppar
Skär morötterna och purjolöken i slantar, hacka vitlöken. Ta lite olja i botten på en kastrull och fräs alltihop en kort stund. Häll på vatten och buljongtärning samt hackad ingefära. Låt puttra tills morötterna är mjuka.
Dela champinjoner i smala skivor och låt fräsa i smör. Ställ åt sidan.
Mät upp creme fraiche i en liten skål och smaksätt med citronsaft och citronpeppar. Ställ åt sidan. Den bidrog verkligen till den goda smaken, så hoppa inte över citronkrämen.
När morötterna är mjuka så ta kastrullen av värmen och mixa soppan. Lägg upp i djuptallrikar, lägg på en klick citronkräm och några champinjoner. Ät gärna något gott bröd på sidan.
