Våfflor som fikabröd

-

Vi har ett par kompisar strax utanför Vänersborg som vi brukar hälsa på när vi är nere och de har en bra tanke kring fikabröd. Två gånger på raken så har vi istället blivit bjudna på våfflor som fikabröd.

De har två barn och kanske undviker sötare fikabröd av den anledningen, men det är också så gott med våfflor så det funkar utmärkt som fikabröd. Lite vispad grädde och någon god sylt så är du hemma sen. Plus att en blir mera mätt av våfflor än vanligt sött fikabröd. Smart idé alltså!

Jag tar helt enkelt över deras idé rakt av och kommer att bjuda nästa fikagäster på våfflor. Mjölk att dricka till våfflorna men även kaffe att avsluta med.

Klassiska våfflor, 8-10 st

100 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
ev 2 msk vetekli

Börja med att smälta smöret och låt det svalna. Rör ihop vetemjöl, salt och bakpulver och rör ihop det med hälften av mjölken. När allt mjöl löst sig, så häll på resten av mjölken, ägg och det avsvalnade smöret. Jag hällde dessutom i ett par msk vetekli för att höja fiberinnehållet, en lärdom från min mamma, och enligt mig så ska det vara vetekli i både tunnpannkakor och våfflor.

Sätt igång våffeljärnet och ta lite smör innan den första våfflan. Det räcker sedan för alla våfflor, då det är ganska mycket smör i smeten. Grädda dina våfflor och ställ fram på bordet. Servera med sylt och vispad grädde.

Våfflor

Ett annat tips är att servera chokladvåfflor med stekta bananer alternativt jordnötssmör och hallon.

Chokladvåfflor som semesterbrunch

Om ni istället vill ha ännu lite matigare våfflor så går det att laga Halloumivåfflor (ta svensk grillost istället för cypriotisk halloumi) och servera med salt pålägg. Här med gräddfil/creme fraiche, hackad rödlök och rom på toppen.

Halloumivåfflor

Ett sista alternativ för matigare våfflor är att laga mina proteinvåfflor med lax och avokado. Proteinet kommer från vita bönor som är mixade och blandade i våffelsmeten. Det här passar kanske mera som en lunch istället för fikabröd, men är så bra så jag vill nämna det ändå.

Matiga proteinvåfflor med lax och avokado
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar