En paj som flörtar med julens buffébord. Ett så gott komplement till julbordets andra godsaker, eller kanske helt själv några dagar innan. Vi åt grönkålspaj med Västerbottensost och valnötter och den var verkligen jättegod! En paj jag gärna äter igen.
Min vanliga pajdeg
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl eller kornmjöl (valfritt kraftigare mjöl med mera fibrer)
Börja med pajdegen. Ta fram smöret så det hinner bli lite mjukt och sen blandar du ihop en deg tillsammans med vetemjöl och kornmjöl. Tryck ut i valfri pajform och ställ gärna in pajformen en stund i kylen (det går också utmärkt att förbereda pajformen dagen innan och förvara i kylskåpet). Grädda pajdegen i 10 min utan fyllning.
Fyllning
250 g färsk grönkål
1 rödlök
10 cm purjolök
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven Västerbottensost
1 dl valnötter
Salt & Peppar
Medan pajskalet gräddas så sätt igång en kastrull med saltat vatten. Låt grönkålen (plocka den så inte stammen hänger med) koka ett par minuter och lyft sedan över grönkålen till stekpannan. Fräs grönkålen tillsammans med hackad rödlök och skivad purjolök. Salta och peppra.


När pajskalet kommer ut, så häller du ner grönkålsfräset i pajskalet. Strö ut lite valnötter ovanpå. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk först, och lägg sedan ner riven Västerbottensost. Blanda runt och häll sedan äggstanningen ovanpå grönkålsblandningen. Sätt in i ugnen ca 30 min eller tills pajen fått en gräddad yta.

