Känner du någon som älskar sushi och skulle kunna äta det varje dag? Jag känner flera och då kändes det helt rätt att göra en riktigt god sushitårta som variation. Ge den i present och du kommer att få uppskattade kommentarer.
I helgen valde jag att göra en sushitårta till middag bara för att prova. Inte vanliga makirullar eller nigiri utan en bakform full med sushi. Vacker att titta på och enkel att skära valfri stor bit ifrån. Dock lite meckigare att äta, men skam den som ger sig.
Det här var den fyllning jag valde – men det är såklart valfritt. Rocka loss bland det som du gillar att det ska finnas i en sushi.
Sushiris blandat med sushi su (dvs risvinäger och socker)
Noriblad
Rå lax (som har varit fryst minst två dygn)
Gurka
Avokado
Philadelphiaost
Rostade sesamfrön
Rostad lök
Srirachamajonnäs
Börja med att koka ditt sushiris, det ska hinna svalna innan du bygger din tårta. Ta fram en rektangulär sockerkaksform och klä den med plastfolie. Börja med bitar av lax i botten och fortsätt med ett lager sushiris (ca 1/3 av allt ris). En platta noriblad och sen ett lager Philadelphiaost.




Fortsätt sedan med hackad gurka, hackad avokado, ett nytt noriblad och avsluta med resterande sushiris (de 2/3 som var kvar). Lägg plast över och förvara i kylskåpet tills det är dags för servering (perfekt då mat går att förbereda näst intill klar).




Servera sushitårtan
Då det är dags att servera din sushitårta, så lägger du en tallrik eller ett fat ovanpå den rektangulära formen. Vänd upp och ner och ta bort all plastfolie. Nu kan du pynta din sushitårta så mycket du vill.
Jag valde att ringla majonnäs över och sen toppa med både rostad lök och rostade sesamfrön. Ställ fram soja och wasabi precis som när man äter sushi som vanligt. Skär en bit av sushitårtan och lägg på din assiett/tallrik. Skär mindre bitar och doppa i soja. Förmodligen krävs det gaffel och kniv för att lösa hela middagen, men börja gärna med pinnar ifall du har hemma.



