I vintras beställde jag svamphus från Svamphuset (ej sponsrat) och satte igång ett hus. Allt står i bifogad beskrivning, så man behöver inte kunna något innan. Ungefär fyra veckor senare, så hade en svamp växt till sig upp genom taket och jag kunde laga en risotto med smörstekt ostronskivling. Idag var det dags för nästa laddning svamp och Saga använde smörstekt ostronskivling i sushi.

Sushi kan låta som att det är avancerat och det är alltid så mycket enklare att köpa färdigt. Det kostar inte heller så mycket. Men tänk om nästa gång, och prova göra dina egna sushi. Det kostar mycket mindre och du gör precis så mycket mat som ni orkar äta upp. Och du fyller dem med precis de ingredienser som du gillar. Det är perfekt!
Om du inte orkar rulla rullar, så kan du också göra en snygg sushitårta och ställa fram till festen. Snyggt och lite oväntat!

Ett år svängde jag ihop sushi till en nyårsafton. Jag gjorde mycket sushi, skar upp och la ut på en stor bricka och ställde den mitt på bordet. Bara att hugga in och äta precis så många sushibitar som man önskar. En väldigt uppskattad nyårsmiddag!

Ostronskivling i sushi
Denna gång skar vi loss svampen och fick 180 g svamp. Saga rev den i strimlor och la ner i stekpanna för att smörsteka. För att sedan rulla makirullar så gör jag så här:

Bambumatta för att rulla rullarna (kan funka utan, men då blir de inte lika jämna)
Noriblad
Sushiris blandat med sushi su (dvs risvinäger och socker)
Valfria pålägg:
Lax (som ska ha varit fryst ett dygn för säkerhets skull)
Gurka
Crabsticks
Avokado
Majonnäs
Philadelphiaost
Grönkål
Yakiniku-kött
Smörstekt ostronskivling
Gör så här
Lägg först bambumattan i botten, lägg ett nori-blad med den glansiga sidan neråt och lägg på ett lager ris. Tryck till lite, så att riset blir som en matta – lämna 1-2 cm högst upp, så det inte ligger ris på hela nori-bladet. Den sista biten ska vara den bit som ”klistrar ihop” rullen.
Lägg på valfritt pålägg på riset. Ta tag i bambumattan och börja rulla. Hjälp till med händerna och tryck in fyllningen, så att riset och nori-bladet rullas runt fyllningen. När du nästan rullat klart, ta lite vatten på fingret och dra längs den bit tomt nori-blad som du lämnade utan ris, och rulla sedan klart rullen. Lägg över rullen på en annan tallrik med skarven nedåt. Fortsätt med nästa.
Dessa makirullar går att förbereda på förmiddagen samma dag som ni ska äta, så det är en perfekt bjudrätt. Och ostronskivling i sushi? Det smakade jättegott!


