Morotsbollar med jordnötssmör

-

Förra veckan tittade jag in hos Tuvessonskan och letade vegetarisk inspiration. Jag har testat hennes valnötsburgare förut och de var jättegoda, men var nu sugen att testa något annat. Jag läste en stund och blev mest sugen att testa Morotsbiffar. Att få för sig att blanda rivna morötter och jordnötssmör och sen steka det som biffar? Det måste jag prova och så här blev det:

4 morötter
2-3 msk osötat jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1-1,5 dl ströbröd
1 ägg
Salt + peppar

Börja med att riva morötterna grovt på ett rivjärn. Blanda sedan morötterna med jordnötssmör, sambal oelek, ägget och ca 1 dl av ströbrödet. Blanda ihop till en smidig smet och ha eventuellt i mer ströbröd tills att smeten går att forma till en boll. Ströbrödet sväller efter en stund, så det kan räcka med det första du har blandat i, och hur stora morötterna var.

När morotssmeten har fått vila i kylen i 10-15 minuter tar du ut den ur kylskåpet och formar den till bollar stora som femkronor. Lättast är det om du har lätt fuktiga händer – på så sätt får du lättare till en fin och jämn form. Rulla bollarna i ströbröd och stek bollarna i olja på medelvärme, snurra på dem så de har får en fin färg runt om.

Morotsbollar

Jag serverade med ris, sallad och en vitlökssås men det går nog att ha olika till. Tuvessonskan serverade en nudelsallad och tillhörande dressing, men jag är helt övertygad om att morotsbollarna funkar på ett buffébord lika gärna. Förutom till middag, så funkade dessa bollar väldigt bra i matlådan. Perfekt!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar