Laxpaj med chèvreost

-

Här kommer en matig laxpaj med chèvreost. En enkel paj, men med så goda smaker – tro mig, fastän det är 1:a april idag. Jag älskar verkligen chèvreost, både kall och varm, så jag använder gärna mer chèvre än mindre (och att det slinker ner en liten bit medan jag står och lagar maten). En paj som är lite påsk med laxen, men ändå är en året-runt-rätt med sina goda smaker.

Denna paj funkar lika bra till en bjudmiddag på helgen, som en vardagsmiddag hemma. Supergod mat behöver man ju inte spara till helgen bara, utan kan lika gärna göra en vardag. Ev rester funkar dessutom ypperligt i matlådan.

100 g smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl

Det här är min vanliga pajdeg som trycks ut i en pajform och förgräddas 200 grader 10 min i ugnen, innan jag fyller den med resten.

2 bitar laxfiléer
1 bit chèvreost
Broccoli
Ev Cocktailtomater
3 ägg
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost

Skär laxen i cm-stora kuber och lägg ner utspritt i pajskalet. Lägg ner broccolibuketter mellan laxkuberna så det till slut blir fullt. Bryt chèvreosten i mindre bitar och strö över, så det kommer ett jämnt lager ost över hela pajen.

Vispa ihop ägg och grädde samt krydda med salt och peppar. Häll över äggstanningen och strö lite riven ost på toppen. In i ugnen ca 20 min, tills osten fått en yta. Under tiden så hinner du duka bordet och hacka ihop en god sallad. Vi valde också att servera med en romsås, men det är valfritt:

1 dl creme fraice, gräddfil eller vad du har hemma
1-2 tsk stenbitsrom
½ röd lök
salt och citronpeppar

Hacka löken och blanda allt i en snygg skål. Ställ fram på bordet för servering.

Laxpaj med chèvreost

Visste du det här om chèvreost?

Getost är ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Getosten smakar på ett karakteristiskt sätt på grund av att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just ’get’). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost.

Källa: Wikipedia

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelKiwiquesadillas med brieost
Nästa artikelKökets box mars-april

2 KOMMENTARER

    • Åh tack Karin! Det är nog bästa betyget, för inspiration är en väldigt stor del av poängen med min blogg!
      Även om du fick smaka den långt innan min blogg :)

Kommentera