Hitlers örnnäste Kehlsteinhaus

-

Jag erkänner, jag är rätt dålig på att skriva om våra resor från början till slut, utan det blir något fåtal inlägg och jag har en stor backlogg om jag ska skriva klart om allt. Det gör jag nog inte, men en sak som jag känner att jag vill visa er, är Hitlers örnnäste Kehlsteinhaus.

Detta då det är en otroligt mörk period av världshistorien som utspelade i de här krokarna. Det var inte så mycket krig just här, men det togs många beslut här, då nazisttopparna hade detta som samlingsplats.

Om ni minns så åkte vi till Salzburg i oktober. Vi utforskade Salzburg en dag (inkl Festung Hohensalzburg) och sen hyrde vi en bil och åkte in i Tyskland och Berchtesgaden. Vi var ute på sjön Köningssee och även den otroligt vackra Obersee + att vi åkte linbanan Jennerbahn. En händelserik helg som också skulle innehålla Hitlers örnnäste Kehlsteinhaus.

Vi åkte med bilen till byn Obersalzberg och en stor parkering. Historien säger att byn var en favorit bland de högsta ledarna runt Hitler och att de ockuperade byn och också hade varsitt hus.

Vi köpte oss varsin biljett och letade sedan reda på ”vår” buss och satte oss. En kort stund senare så körde bussen upp oss längs en smal slingrande väg, där bara dessa bussar får köra.

Hitlers örnnäste

Hitlers örnnäste

Där bussarna stannade fick vi ställa oss i en ny kö och vid denna biljettkassa fick vi ange hur länge vi tänkte stanna uppe vid Hitlers örnnäste Kehlsteinhaus. Detta behövde de för att kunna anpassa mängden bussar vid olika tider. När detta var klart så fick vi gå in i den 124 m långa tunneln som leder in till den 124 m höga hissen. Det finns historier kring denna hiss, då den är helt klädd i speglar. Historien är att Adolf Hitler hade svårt för trånga utrymmen, så speglarna gjorde att hissen kändes större. I hissen var det också fotoförbud.

Hitlers örnnäste Kehlsteinhaus

Hitlers örnnäste

Uppe vid Kehlsteinhaus så var utsikten heeelt magisk! I princip 360 graders utsikt uppe på 1834 möh (endast bergstoppen Hoher Göll är högre, ligger strax bakom Kehlsteinhaus). Vi gick en lång stund utomhus och njöt av utsikten. Vi kunde se sjön Köningssee som vi åkt båt på dagen innan, vi såg byn Berchtesgaden, vi såg den högsta toppen Watzmann (2713 möh) och vi kunde även se tillbaka in i Österrike och Salzburg.

Frågan är ifall det här var Hitlers 50-årspresent eller inte. Det var vad vi hört innan vi kom dit, men på en skylt inne i Kehlsteinhaus så kunde vi också läsa att Hitler var i huset innan sin 50-årsdag. Presenten skulle isf vara från det nazistiska partiet.

Hitlers örnnäste

Hitlers örnnäste
En fika precis utanför Kehlsteinhaus där jag passade på att köpa en pretzel, en salt kringla som är starkt förknippat med Tyskland. I bakgrunden ser ni också sjön Köningssee.

Hitlers örnnäste

Inne i Kehlsteinhaus är det inte så stort. Det är inte så många rum, utan mindre än jag trodde. Tanken med huset var att kunna ta dit viktiga besök och tillsammans med dem njuta av den fina utsikten. Historien säger att Adolf Hitler endast var där 14 gånger och i genomsnitt bara 30 minuter varje gång.

Hitlers örnnäste
På höger sida om berget ni ser genom fönstret, så kan man sikta Salzburg i Österrike.

Hitlers örnnäste

Hitlers örnnäste
En väldigt maffig eldstad som enligt historien var en gåva från Benito Mussolini

När vi efter 2 1/2h kände att vi var klara och vi var tvungna att passa vår buss (vi hade meddelat att vi ville vara där i tre timmar), så började vi gå neråt mot busshållplatsen. En enkel gångväg ner, de 124 höjdmeterna som hissen går inne i berget, men då vi kunde njuta ännu mera av utsikten.

Hitlers örnnäste

Dokumentation Obersalzberg

Väl nere på parkeringsplatsen, så sökte vi oss till Dokumentation Obersalzberg. En utställning där de samlat all historia kring nazisternas storhetstid och vad som hände i Obersalzberg. Även om det inte är någon trevlig period av historien, så är det väldigt viktigt att vi minns vad som hände.

Hitlers örnnäste

Hitlers örnnäste
Här är nazisttopparna på rad, som alla ägde varsitt hus i Obersalzberg.

Hitlers örnnäste
En väldigt tragisk karta över tågnätet, där alla spår ledde till koncentrationslägret Auschwitz.

Har ni planer på att besöka Berchtesgaden eller Salzburg, så tycker jag att ni ska ta er tiden att besöka Hitlers örnnäste Kehlsteinhaus. Även om en inte är så intresserad av andra världskriget innan, så kan en inte riktigt låta bli att ta åt sig av informationen och hur vansinnigt fel mycket var.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera