Sparrispytt med halloumi och guacamole

-

Att blanda olika grönsaker på en plåt, tillaga det och sen när allt är klart, servera från själva plåten och de som ska äta får ta så mycket de vill ha. Det är ett härligt sätt att umgås. Igår kväll gjorde jag en sådan plåt till mig och Saga, en sparrispytt med halloumi och guacamole.

Saga såg plåten medan den var kvar i köket och otoppad, och uttryckte skeptiskt ”blir det det där till middag? Vi åt tillsammans och hade en trevlig stund och mot slutet så sa hon faktiskt att maten var jättegod. Och det, det är bra beröm!

Så här gjorde jag min sparrispytt med halloumi och guacamole:

2 morötter
1/2 blomkål
1 stor vitlöksklyfta
Smör
Salt och peppar
Sparris

Halloumi
Spenat eller blandsallad

Guacamole:
1 avokado
2 msk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar och lite socker
Tabasco eller sriracha
Koriander om du har

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Skär blomkålen tvärs över i lite slarviga bitar, ta med stammen. Dela vitlöksklyftan i mindre bitar. Lägg allt i en plåt med bakplåtspapper och lägg på lite smör. Krydda med salt och peppar och sätt in i ugnen.

Rör om i plåten ett par gånger, och när det återstår ca 5 min, så lägger du in sparris i ugnen också. Under tiden hinner du steka skivor av halloumi och även dela i mindre bitar. Ta även fram spenat eller blandsallad.

Blanda guacamolen genom att mosa avokadon, blanda ner lite creme fraiche, en hackad vitlöksklyfta och tabasco. Smaksätt med salt, peppar och lite socker. Om du har koriander, så ta i lite av det också – guacamolen blir otroligt mycket godare med koriander, men det är en smaksak.

Ta ut plåten och rör runt. Toppa med dina stekta hallumibitar och spenat eller sallad. Rör runt och dra ett par drag med pepparkvarnen. Servera tillsammans med guacamolen.

Sparrispytt med halloumi och guacamole
Sparrispytt med halloumi och guacamole

Jag har en annan plåtmat som jag kallar halloumipytt med äpple- och senapskräm. Också supergod, helst såsen som är överraskande god! Om ni blir sugna att prova att laga plåtmat, så släpp loss. Det mesta blir gott tillsammans!

Min inspiration har jag hittat hos Tuvessonskan, en tjej som skrivit en bok just om plåtmat.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar