En kladdkaka deluxe kommer här, då det känns som att det var ett tag sedan. Ett recept jag hittat inne hos Tasteline men som jag gjorde om till mitt eget. Kladdkaka med dulce de leche och jordnötstopping låter helt enkelt för god för att låta bli. Jag började tex med att göra en sats av min vanliga kladdkakesmet, men insåg att det smeten tog slut för tidigt. Bara att blanda en till likadan. Så här nedan är min variant som jag gjorde i en 26 cm form.
Dulce de leche är alltså kolasås, som är färdig i burkarna med karamelliserad mjölk. Så i de recept där det står att du ska koka en burk kondenserad mjölk i tre timmar – hoppa över det och köp en burk karamelliserad mjölk direkt. Tips tips!
Kladdkaka med dulce de leche
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
2 dl vetemjöl
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1/2 burk karamelliserad mjölk
Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form. Jag brukar spänna fast ett bakplåtspapper i botten och även klistra fast bakplåtspappersremsor längs kanten – allt för en snyggare kant när kakan är gräddad.
Smält smöret i en kastrull och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med torrvarorna och blanda igen. Häll ner smeten i formen och in i ugnen. Ca 30-35 min i ugnen, men ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är ju att den ska vara kladdig i mitten.
Jordnötstopping
2 dl jordnötter, hackade
200 gram mörk choklad, jag valde med chilismak
Smält chokladen i ett vattenbad och blanda ner de hackade jordnötterna. Toppa kladdkakan med den smälta chokladen och jordnötterna. Låt stelna och skär sedan snygga bitar. Servera med glass eller vispad grädde.
Jag och tjejerna fick kladdkakan som efterrätt efter vår tacofredag. Kladdkakan blev väldigt omtyckt av oss alla tre!