Här kommer en kaka som är maxad med pepparkakesmak. En pepparkakskladdkaka med pepparkaksganache på toppen. Hur låter det? Jag har en herre här hemma som formligen älskar pepparkakor och som inte kan låta bli pepparkaksburken ifall jag köpt hem (sorry Daniel).
Pepparkakskladdkaka
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten och täck även sidorna. Den här gången tog jag en springform som är 20 cm i diameter, så lite mindre än en vanlig.
Smält smöret i en kastrull och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med torrvarorna och blanda igen. Häll ner smeten i din bakplåtspappersklädda form.
Sätt in kakan i ugnen. Ca 15-20 min i ugnen, beroende på form, men ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är att den ska vara kladdig i mitten. Hellre lite för kladdig än lite för torr.
Pepparkaksganache
1/2 dl grädde
100 g pepparkakschoklad
Florsocker för att pimpa kakan
När kladdkakan svalnat, mät upp grädde i en kastrull. Låt koka upp och dra från plattan. Lägg ner chokladbitar och rör tills chokladen smält. Bred ut din chokladganache över kladdkakan och låt det rinna ner längs kanterna. Klipp gärna ut en form som påminner om jul för dig och lägg mitt på kakan. Pudra florsocker över och lyft sedan bort din form. Taadaaa… Så snyggt!
