Hällingsåfallet och dess canyon

-

Första vattenfallet vi kom till på vår roadtrip och också den häftigaste. Hällingsåfallet och dess canyon är värt att åka alla milen för att få uppleva på plats. Det är väl skyltat från väg 342 som egentligen är Vildmarksvägen mellan Strömsund och Gäddede. Grusväg och några mil längs den lilla vägen, men till slut kommer du till en stor parkering. Här finns både toaletter och utställda bord och bänkar.

Skyltning Hällingsåfallet
Parkering Hällingsåfallet

Följ skyltningen en kort bit från parkeringen och du kommer ner till imponerande Hällingsåfallet som är ett av Sveriges högsta vattenfall. Fallhöjden är drygt 40 meter och rinner sedan vidare genom Sveriges längsta canyon (på svenska kanjon eller ravin). Sveriges näst högsta vattenfall är Fettjeåfallet i Klövsjö med sina 60 höjdmeter och såklart också värt ett besök. Sveriges allra högsta vattenfall, Njupeskär i Fulufjällets nationalpark, har jag kvar på min bucketlist.

Promenaden från parkeringen till fallet är handikappvänlig längs en bred gångväg. En kommer ner till bord och bänkar med bra utsikt över fallet. Själva utsiktsplatsen var avstängd då vi var där, men jag räknar med att den kommer att rustas upp så det blir säkert att gå ut. Säkrast är att kolla med Strömsunds kommun ifall en vill gå ut på utsiktsplatsen.

Avstängt Hällingsåfallet

Jag gick då en bit längre ner längs vattnet och hittade en fin plats att fotografera ifrån. Notera att detta är helt på egen risk och inget jag egentligen rekommenderar, det är ett väldigt högt fall ifall en går för långt ut.

Hällingsåfallet och dess canyon

Längs vandingsleden (som är på ett par spångar och inte handikappvänlig) så kom jag också mitt emot fallet. Här finns det staket så en inte ska kunna gå ut för långt. Vackert och mäktigt vattenfall!

Hällingsåfallet och dess canyon

Tillbaka uppe vid borden, så fick jag också en utmärkt vy längs Sveriges längsta kanjon, ca 800 m lång enligt Strömsunds kommun.

Hällingsåfallet och dess canyon

Senare under samma roadtrip besökte vi även Brakkåfallet och Gaustafallet. Alla tre vattenfallen är häftiga och charmerande på sitt sätt, så jag rekommenderar att besöka alla tre.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera