Ädelostpaj med broccoli

-

Ädelostpaj med broccoli blev det till middag idag. Jag hade dels en broccoli i kylskåpet och riven västerbottensost i frysen – då föddes tanken om en god paj till middag. Jag har sagt det förut, men paj alltså… Så gott! Och så bra mat, då en nästan kan lägga ner vad som helst och det blir gott!

Ofta blir det paj här hemma då jag vill göra slut på något. Det kan vara allt ifrån färsk spenat som börjar falna till sista biten julskinka. Och när jag ändå håller på, så tittar jag en extra gång i kylen om något annat behöver ta slut. Så satsa på paj när ni vill tömma kylskåpet.

Först min vanliga pajdeg:

100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl/rågmjöl

Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur så det hinner mjukna, åtminstone 30 min är bra. Blanda sedan smöret med både vete och grahamsmjöl så det blir en deg. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och lägg i fyllningen.

Sen pajfyllningen:

1 broccoli, både buketter och stam
10 cm purjolök skuren i slantar
1 hackad vitlöksklyfta
150 g ädelost, denna gång Castello Black
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
Salt & Peppar
Riven ost, jag hade riven västerbottensost denna gång

Börja med purjolök och hackad vitlök. Ta fram en stekpanna och stek löken några minuter. Dela broccoli i mindre bitar, stammen i betydligt mindre bitar då den är mera kompakt och fördela ut i det förgräddade pajskalet. Fortsätt med löken från stekpannan. Smula över ädelost och riven västerbottensost ovanpå grönsakerna.

Vispa ihop äggen och blanda sedan ner grädde samt salt och peppar. Vispa runt och häll över grönsakerna. Sätt in i ugnen och grädda 20-25 min så pajen får en gräddad yta. Låt svalna några minuter och ställ sedan fram på bordet.

Servera gärna med mer grönsaker och kanske en god creme fraichesås.

Ädelostpaj med broccoli
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar