Jag provar väldigt gärna nya kombinationer och jag gillar verkligen småplock. Att till exempel ställa fram en tallrik yoghurt med stekt ägg och sen skopa upp det med smörstekt surdegsbröd. Så gott! Eller en nachotallrik med Big Mac-dressing? Också supergott! Så när jag såg receptet på en nachotallrik med lax och linser så ville jag såklart prova. Receptet har jag hittat hos Ica och typ kopierat.
Jag erkänner att linser och nachos inte lät som någon superkombination, men jag jobbar för att upptäcka nya smaker och jag vill dessutom handla mer svenska råvaror för att gynna svenska bönder och samtidigt göra Sverige mera självförsörjande. Så om du inte heller är så övertygad om linser, gör lite mindre men testa åtminstone. Linser är en väldigt billig råvara och innehåller mycket protein.
Ca 400 g ugnsbakad lax (den blir godast om du har termometer och 48-55 grader)
Gröna linser med citron och soltorkade tomater*
2 msk tacokrydda
200 g nachochips
100 g riven ost
2 dl tacosås
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1 kruka koriander
Gör i ordning både lax och linser i förväg, kanske till och med dagen innan, då blir det en jättesnabb nachotallrik. Blanda också ihop lax och linser tillsammans med tacokrydda.
Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en ugnsform. Sprid ut nachos i ugnsformen. Fortsätt med lax och linser och till sist riven ost. Sätt in i ugnen så osten smälter.


Ta ut din ugnsform och ställ fram din nachotallrik med lax och linser på bordet. Jag valde att fördela creme fraiche i kluttar ovanpå nachosen, för att jag skulle kunna äta med händerna direkt.

* Gröna linser med citron och soltorkade tomater
1/4 gul lök
1 1/4 dl torra gröna linser
1/2 l vatten
1/2 tsk salt
1/2 lagerblad
1 tsk finrivet citronskal
1/4 dl strimlade soltorkade tomater (det hade jag inte hemma denna gång)
Skala och finhacka löken. Mät upp linser, vatten och salt i en kastrull. Tillsätt lök och lagerblad. Koka upp och låt sjuda 15–20 min tills linserna är mjuka. Häll av vattnet och plocka bort lagerbladet. Blanda linserna med finrivet citronskal och soltorkade tomater.