Ugnsbakad röding med messmörssås

-

Här kommer en riktigt god lördagsmiddag, eller varför inte en söndagsmiddag? Ugnsbakad röding med messmörssås låter kanske avancerat men det går att göra väldigt enkelt.

Tidigare i mitt liv hade jag obegränsad tillgång till fjällröding och öring och även om jag tycker om fisk, så ledde tillgången till att det inte var det något märkvärdigt med fin fisk. Idag har jag inte alls samma tillgång till färsk fisk, utan får köpa i affären som många andra. Då blir det tyvärr inte lika ofta som vi äter fin fisk, utan det får bli vid speciella tillfällen.

1 Röding utan huvud och urtagen
Salt och citronpeppar

Messmörssås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 msk messmör (eller mer ifall du gillar smaken)
salt och vitpeppar

Potatis
Palsternackor
Morötter

Välj ut två ugnsformar som ryms intill varandra, eller om du har en varmluftsugn. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en smörad ugnsform och salta och peppra alla sidor, även insidan, av fisken. I den andra smörade ugnsformen så blandar du potatisklyftor, morotsbitar och palsternacksbitar. Ta lite smör även på toppen och krydda med salt och peppar. In i ugnen ca 40 min. När det är 20 min kvar, så kan du sätta in fisken i den andra ugnsformen.

Såsen är en vanlig bechamelsås, som man gör så här: smält smöret i en kastull. När smöret har smält så häll ner mjölet och vispa. När det blandats, så fyll på med mjölk och vispa hela tiden. När du fått tillräckligt mycket sås och i den tjocklek du vill ha den, så smaksätt såsen med messmör, salt och peppar.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar