Broccoligratäng med ädelost

-

Meatfree Monday och idag kommer en broccoligratäng med ädelost. En god rätt precis som den är eller till ris, men det går också att komplettera med rostbiff, tjälknöl eller likande kallskuret kött. Funkar garanterat till fisk också, det är bara att prova sig fram.

1 paket fryst broccoli, 425g
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1-2 dl kokspad från broccolin
1 äggula
salt & peppar
ev riven muskotnöt
140 g ädelost, idag hade jag ädelost med whiskeysmak

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Koka upp rikligt saltat vatten och koka den frysta broccolin ca 5 min. Häll av vattnet men spar 2 dl. Dela broccolibuketterna så de blir lite mindre och lite plattare, så de inte sticker upp så mycket. Lägg dem i en smörad form.

Smält smör och rör ner mjölet (här ogillar jag att skriva ut mängd, utan känn efter istället, hur tjock du vill ha din sås). Vispa slätt. Tillsätt mjölk och fyll på med broccolikok tills det blir lagom. Koka upp och tillsätt ev mera broccolikok. Lägg i osten och låt smälta. Smaka av med salt, peppar och ev lite muskotnöt. Ta från värmen och vispa ner äggulan.

Häll såsen över din broccoli och sätt in i ugnen. Gratinera tills rätten fått lite färg, i ca 5-10 min. Servera som den är eller komplettera med något på sidan. Funkar också jättebra att ha på ett buffébord. Det låter kanske inte så spännande, men broccoligratäng med ädelost är godare än det låter. Testa och kommentera gärna.

Broccoligratäng med ädelost

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar