Klimatångest kontra mat

-

Det talas mycket och ofta om vårt klimat och frågan om vi ska kunna rädda vår egen jord. Det är ett ämne som jag hoppas engagerar alla och att vi alla gör vad vi kan göra. Jag läste senast en artikel i senaste utskicket av Mer Smak där Johan Rockström uttalade sig om klimatångest kontra mat. Han menar att klimatfrågan inte kan lösas av några få personer, utan att vi alla tillsammans måste hjälpa till. Johan Rockström var också sommarpratare 2015, och om ni får tid, så lyssna gärna på honom. Han är professor i miljövetenskap, så han vet vad han pratar om.

Klimatångest kontra mat
Urklippet från Coop’s tidning Mer Smak som kom precis innan jul

Ett väldigt bra sätt att hjälpa till, är att välja bra mat. Att äta mer och mer vegetarisk mat är bra för vårt klimat, då det går åt oerhört mycket färre resurser för att ta fram bra vegetarisk mat jämfört med ifall vi alla skulle äta kött varje dag. Jag skrev ett inlägg redan för 2 1/2 år sedan, där jag sett filmen Cowspiracy av Leonardo Di Caprio och på riktigt börjat tänka efter.


En ölfriterad halloumiburgare som faktiskt är galet god – ni måste testa!

Att välja bra mat idag är ganska enkelt. Det vegetariska utbudet är så oerhört stort och det går att äta väldigt god mat hemma i sitt eget kök varje dag, det gäller bara att våga prova.


En halloumi tikka masala som är helt vegetarisk och väldigt god

Men gör lagom stora hopp i er vardag också – det är inte riktigt så lätt att gå från vardagsköttätare (falukorv, köttfärs, fiskpinnar osv) till att äta vegetarisk mat varje dag, bara för att vi snart byter år. Ge er själva en chans att ändra, genom att börja med en dag. Meatfree Monday är tex en hashtag och ett uttryck där du kan hitta mycket inspiration. Även jag har använt hashtag:en så du kan hitta mina förslag här. Häng på och kör måndagen köttfri. När du sedan känner dig mera bekväm, så låt en ytterligare vardag bli köttfri. Osv.

En annan tanke är också att ta tillvara på maten som vi köper hem. Framför allt nu efter jul och mängden mat vi alla har på julbordet. Ät upp eller frys in istället för att kasta mat. Jag har tittat på avsnitten Maträddarna med Anne Lundberg och Paul Svensson och de försöker belysa mängden mat som bara kastas i dagens Sverige. Titta gärna då ni får tid över och fundera hur ni kan dra ert strå till stacken.


En vegansk marockansk gryta som jag lagat, också jättegod

Mer Smak avslutar sin artikel genom att ge några råd, hur vi alla kan hjälpas åt:

  • Gör växtriket till din främsta proteinkälla – baljväxter, frukt, grönsaker, spannmål och nötter.
  • Ät fisk max två gånger i veckan.
  • Ät måttliga mängder mejeriprodukter.
  • Ät måttliga mängder kyckling och ägg.
  • Begränsa kraftigt mängden rött och processat kött, eller undvik helt.
  • Om du äter kött, välj kött från naturbetande djur för att gynna den biologiska mångfalden.
  • Välj närproducerat och säsongsbaserat när alternativen finns.
  • Gå, cykla eller åk kommunalt till mataffären.
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelGoda bountybollar
Nästa artikelFärsk pasta med saffranskyckling

Kommentera