Bättre julchoklad

Jag försöker vara ute i lite bättre tid i år, då jag vill påminna er om att välja bättre julchoklad. Att titta på innehållsförteckningarna och undvika choklad som innehåller palmolja.

Inne hos Supermiljöbloggen så hittar jag en lista från förra året, ungefär samma som jag själv postade förra året. Jag har efterfrågat en ny lista för i år, men inte hittat någon ännu. Bara för att förstärka behovet av att undvika palmoljan, så klipper jag in det Allas skrev förra året (länken borttagen från deras sida):

Palmolja – de flesta av oss har negativa tankar om det ordet. Visst tänker du mer miljöförstöring än julmys? Problemet är bara att palmoljan har tagit sig ända in i det allra heligaste – julgodiset.

Men varför bör vi vända ryggen åt allt som innehåller palmolja?

Av flera anledningar, faktiskt. Dels är det skövlingen av värdefull regnskog i bland annat Indonesien och Malaysia som görs för att ge plats åt stora plantage där man odlar oljepalmer. Djuren och växterna som finns i skogarna trängs undan och försvinner i många fall helt från området. Omkring de här plantagen begränsas också tillgången på rent vatten.

Palmoljeodling resulterar också i ökade utsläpp av växthusgaser som frisläpps när man odlar på torvmarker istället för att skövla regnskog.

Det är vi konsumenter som berättar vad vi vill äta, genom att köpa billiga men också ofta sämre produkter. Vi konsumenter har en fantastisk kraft att påverka varje gång vi går och handlar. Välj bort de produkter som inte är bra för dig själv eller för din familj. Välj också bort produkter som är dåliga för vår miljö. Vår miljö håller på att kollapsa, så vi behöver bry oss om allt vi kan och göra medvetna val.

Julgodis helt utan palmolja:

Vill du ha en palmoljefri jul ska du antingen göra ditt eget julgodis eller frossa loss bland de här godsakerna. Det finns så klart fler som får grönt ljus – håll koll på innehållsförteckningen.

Skumtomtar utan choklad från Cloetta
Marabous Noblesse
After Eight från Nestlé
Toblerone
Gammaldags Bravo-kola från Polkapojkarna
Chokladtomtar från Friedel
Chokladaskar från Valrhona
Ren mjölkchoklad från Lindt, Marabou och Fazer
Anthon Berg marsipanbröd

Egentligen så tycker jag som matbloggare att en ska laga sitt julgodis själv. Då vet du exakt vad dina godisar innehåller och de blir dessutom mycket godare.

Mina tips för julgodis är tex årets smak av skumtomtefudge. Smaken Polka gjorde sig riktigt bra i dessa söta godisar.

Skumtomtefudge Polka

Men även mina chokladdoppade lakritskolor med turkisk peppar är utan palmolja och super-supergoda!

Bättre julchoklad

En annan god kola utan palmolja, är mina citronkolor. Sega och otroligt goda!

Citronkola

Sen blir det fler godisar utan palmolja i mitt flöde ju närmare jul vi kommer, så stay tuned!

Kommentera