Risotto med brynt smör och kräftstjärtar

-

Risotto är en av mina favoriter. En tallrik gott krämigt ris som är enkelt att äta precis som det är alternativt som tillbehör till något annat. Igår lagade jag risotto med brynt smör och kräftstjärtar. En rätt som passar utmärkt som fredagslyx eller som avslappnad lördagsmiddag.

3 dl Avorioris
1 liten gul lök
Olja i botten
5 dl buljong (jag hade en burk hemkokad räkbuljong i frysen)
1 liten burk majs
25 g smör
1 burk kräftstjärtar
Riven parmesan
Svartpeppar
Ev några droppar rapsolja med citron på toppen

Sätt igång en kastrull med vatten och lägg ner en buljongtärning, låt koka upp och ställ åt sidan.

Hacka lök och lägg i en smord kastrull. Fyll på med ris och ställ för att fräsa en kort stund. Börja fylla på med lite buljongvatten och fortsätt röra i kastrullen. Det är själva rörandet som skapar risottons krämighet, så rör i kastrullen då och då.

Ta fram en stekpanna och häll av vätskan från majsburken. Ta lite smör i stekpannan och häll ner majsen. Låt majskornen rosta i stekpannan. Ställ åt sidan.

Rostad majs

Under tiden hinner du bryna smöret. Lägg smör i en kastrull och låt smälta. Låt kastrullen stå kvar och rör i kastrullen medan smöret bryns. Det kommer att ta lite färg och börja dofta lite nötigt. Ta bort från plattan när du är nöjd.

Dela kräftstjärnarna i mindre bitar.

Hackade kräftstjärtar

När buljongen är slut och riset är mjukt (det får gärna vara en liten liten kärna kvar inuti riskornet), dra kastrullen av plattan och rör ner det brynta smöret. Lägg ner riven parmesan samt kräftstjärtar. Låt osten smälta och rör om igen. Smaksätt med svartpeppar. Lägg upp din risotto med brynt smör och kräftstjärtar i snygga tallrikar och droppa några droppar rapsolja med citronsmak på toppen.

Risotto med brynt smör och kräftstjärtar
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar