Quitters day 2023

-

Igår fredag var det inte bara fredag den 13:e. Det var också Quitters day 2023. Det fick jag lära mig igår. Andra fredagen efter nyår är alltså den allra svåraste dagen att hålla fast vid de nyårslöften som lät så bra för två veckor sedan. Begreppet är inte så gammalt och verkar vara myntat av träningsnätverket Strava.

För tre år sedan så granskade de sina användares statistik och just igår, dvs den andra fredagen på det nya året, så noterades en stor dipp. Strava jobbar dock uteslutande med träningsdata, så det är bara den statistiken som vi pratar om här.

Och angående träning så håller jag med. När vardagen kommer ikapp så är det svårt att hålla i en alltför stor förändring i sin vardag. Dygnet har fortfarande bara 24 timmar och pusslet måste gå ihop. Jag var inne på samma ämne förra året i mitt inlägg 11 fallgropar för nyårslöftet.

RunStreak 884
Att springa eller gå upp till toppen av Mount Everest i din egen hemmabacke – kan det vara något?

Men kanske hade du istället ett annat nyårslöfte-område? Att äta mera vegetarisk mat? Att läsa minst en bok i månaden? Att ringa en god vän varje vecka? Det finns så många nyårsönskningar eller nyårsmål (som jag hellre kallar dem istället för löften) – allt behöver inte handla om mera träning. Och om du väljer att kalla dem för önskningar eller mål – så är det lättare att starta om jämfört med ett brutet löfte. Kanske har du efter ett par veckor insett att du behöver revidera ditt mål för 2023? Gör det då! Även om det blir en mindre förändring till det bättre än du först tänkte, så är det fortfarande en förbättring.

Risonisallad med god dressing
En vegetarisk risonisallad med god dressing

Otrendigt med nyårsmål?

Sen kan jag uppleva att det är lite otrendigt med nyårsmål. Jag frågade mina kollegor på jobbet efter nyår om de satt några nyårsmål men ingen ville outa några eventuella mål med 2023.

Men jag kan ändå tycka att mål är bra! Ifall jag tänker till och noterar ner vad jag skulle vilja med det nya året, så är det mycket lättare att dessa saker blir av. Jag har i många år skrivit bucketlists inför somrarna och tycker att nertecknade mål är lättare att stå fast vid. Kanske ska du och din familj sätta er och spåna om vad ni vill med 2023? Skriva en snygg lista och sätta på kylskåpsdörren? Då kommer ni att se den varje dag och jag lovar er – ni kommer att skapa er själv möjligheter att uppfylla era mål.

Jag erkänner, jag har inte satt mig ner och funderat kring 2023 ännu. Jag har tack vare mina bucketlists gjort så många av mina önskningar, så jag måste gräva lite djupare ur önskebrunnen för att sätta årets mål. Men de kommer!

Daniel Maria Uhuru Peak
2022 klarade vi av ett mångårigt mål – att bestiga Uhuru Peak på Kilimanjaro.

Omtag med årets mål?

Vad säger ni? Ska vi ta omtag med årets mål? Sätta oss ner och utvärdera de första två veckorna och ifall det inte gick så lätt som ni först trodde – revidera målet!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar