Västerbottensostpaj med grönsaker

-

Västerbottensostpaj är en väldigt god klassiker runt alla högtider, så även vid påsk. Och jag älskar paj! I dessa dyra tider så vill jag dock visa en västerbottensostpaj med grönsaker som dels drygar ut pajen en aning men som också gör att vi tar tillvara på någon grönsak som börjar se lite trött ut. För det mest ekonomiska kring mat är att äta upp den mat vi har köpt hem.

Denna gång hade jag en broccoli som ropade på hjälp och även 10 cm purjolök som såg lite trött ut, så de grönsakerna använde jag den här gången. Men det går nog att använda de flesta grönsaker – allt blir gott i en paj och helst en paj med Västerbottensost.

100 g rumsvarmt smör
1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl

1 bit broccoli (det går att använda både buketter och broccolistammen)
1 bit purjolök
150 g riven västerbottensost
3 ägg
2 dl grädde
Svartpeppar

Rör först ihop degen. Där tycker jag att det är enklast med rumsvarmt smör, så mjölet blandas in ordentligt. Om du har bråttom kan du lägga ut degklumpen i en pajform och tryck ut degen i ett jämnt lager direkt men du kan också kyla degklumpen någon timme, så är det enklare att trycka ut den jämnt i pajformen. Här kan du också förbereda ett pajskal och stoppa in hela formen i frysen, tills det är dags för tillagning.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 min. Under tiden hinner du dela grönsakerna i mindre bitar och blanda ihop fyllningen. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem tillsammans med grädden. Smaksätt med svartpeppar.

Ta ut det förgräddade pajskalet och lägg i grönsakerna först. Fördela sedan osten mellan grönsakerna och häll till sist på fyllningen. Sätt tillbaka in i ugnen och grädda ca 20 min, tills pajen har stannat. Ev får du lägga ett bakplåtspapper sista stunden, då pajen har lätt för att bli mörk på ytan.

Ta ut pajen och låt den stå en stund innan servering. Antingen om du ställer fram din ostpaj på buffébordet i påsk eller äter den som en egen måltid. Om du väljer en egen måltid så servera gärna din Västerbottensostpaj med grönsaker tillsammans med något grönt på sidan och en vitlökssås eller som här en creme fraiche med chilismak.

Alltså paj… Det är i princip alltid gott!

Västerbottensostpaj med grönsaker
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar