Rostas med parmesanpotatis och bearnaisesås med brynt smör

-

Här kommer mitt tips till kvällens Alla Hjärtans Dagsmiddag. En tallrik Rostas med parmesanpotatis och bearnaisesås med brynt smör. Som sallad ställde jag fram ett snyggt fat Carottes Râpées – fransk morotssallad – som är riktigt god i all sin enkelhet!

Jag har skrivit allt i tur och ordning, men jag är också väldigt van i köket. Om du inte känner dig lika van, gör sakerna i långsammare tempo (och då kanske det blir en middag i helgen istället?). Duka bordet först, gör sedan morotssalladen. Gör bearnaisesåsen i lugn och ro innan du börjar med potatis och kött. Om du stressar och känner dig osäker, så är det lätt att något blir fel och det är det inte värt.

1 bit Rostas
6-7 potatisar
25-50 g smör
Riven parmesan

Bearnaisesås med brynt smör

Parmesanpotatis

Sätt ugnen på 200 grader och börja med potatisen. Behåll skalet men skrubba potatisarna ordentligt. Dela den i hälften på längden och skär sedan ett rutmönster som inte går igenom potatisarna.

Ta fram en ugnsform och lägg ca 25 g smör i formen. Sätt in i ugnen ett par minuter så smöret smälter. Ta ytterligare 25 g smör i en kastrull och smält det smöret. Ta ut ugnsformen, se till att smöret täckt botten och strö på ett lager riven parmesanost. Lägg ner potatisarna med snittytan nerår och pensla sedan översidan med smält smör. Salta och peppra och sätt in i ugnen tills potatisarna är klara. Ca 30 min.

Parmesanpotatis

Parmesanpotatis

Bearnaise och Rostas

Gör i ordning din bearnaisesås med brynt smör, häll upp i en snygg skål och ställ åt sidan.

Stek din hela bit rostas i en gjutjärnspanna (som går att sätta in i ugnen) och peppra runt om. Sätt in i ugnen och sätt i en ugnstermometer. Låt köttet gå till 54 grader och ta sedan ut stekpannan. Låt köttet vila invirad i folie 10-20 min.

Rostas med bearnaisesås

Under tiden hinner du också skiva morötter i tunna skivor och sedan i tunna strimlor – ta hjälp av en manolin för att få tunna skivor. Lägg upp morotsstrimlorna på ett snyggt fat och häll över en god dijondressing samt hackad persilja. Se receptet här.

Carottes Râpées

Ställ fram allt på det dukade bordet, gärna med en nytvättad duk och ljusstakar dagen till ära, och låt familjen hugga in. Saga var egentligen mätt efter dagens skola i restaurangköket men ville ändå smaka då allt lät så gott = riktigt bra betyg! Rostas med parmesanpotatis och bearnaisesås med brynt smör får bli mitt bästa tips idag.

Tillsammans med den dagliga dosen pussar och kramar förstås!

Rostas med parmesanpotatis och bearnaisesås med brynt smör
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar