I helgen diskuterade jag bland annat mat, hållbarhet, klimat och att minska matsvinn. Ganska vanliga diskussioner nu för tiden och väldigt intressant. Denna helg var jag på Åland 100 – Ålands födelsedagskalas (inlägg kommer) och diskussionen blev många gånger på en högre nivå. Men en person som jag pratade med vill gärna äta, och bjuda på, mera vegetariska middagar men har svårt för att hitta alternativen för helgmiddagar med gäster. Jag insåg direkt behovet av ett inlägg för att hitta en lyxig vegetarisk varmrätt.
Jag börjar dock med att förklara begreppet vegetariskt i min värld. Vegetariskt innebär egentligen att inte äta djurprodukter över huvet taget, men jag upplever att det är vad vi kallar veganskt idag. Vegetariskt för mig är fritt från kött i alla former, men att det är ok med ägg och mjölkprodukter. Så kallad lakto-ovo vegetarian.
Bland det bästa jag vet i middagssammanhang är att ställa fram ett stort fat mitt på bordet. Det behövs ingen klassisk förrätt innan utan hellre ett välkomstbubbel med ev något småplock på stående fot.
Sen när gästerna sitter vid bords så kommer hela middagen i ett stycke. Utöka det fina fatet med ett par såser alternativt smaksättningar (tänker tex koriander som många faktiskt väljer bort medan andra uppskattar det enormt) på sidan.
Mina tips på lyxig vegetarisk varmrätt får bli de här
Vegetarisk Ceasarsallad är otroligt gott tack vare den hemmagjorda dressingen. Oavsett vilken ceasarsallad ni gör – gör hemmagjord dressing. Det blir så mycket godare! Receptet innehåller halloumi men ni får hellre använda svensk grillost för att stödja svenska bönder och korta ner transportsträckorna.
En annan rätt att ställa mitt på bordet är koreanska Chapche gjord med sötpotatisnudlar. Inspiration från Jennie Walldén som verkligen kan sina koreanska smaker.
Ett ytterligare förslag på att ställa fram hela middagen i ett stycke. Julia Tuvesson har gjort en hel bok om plåtmat där hon ger otroligt många goda tips till god vegetarisk mat att ställa mitt på bordet. Ett förslag är denna grillostpytt med äpplekräm. Så gott och fräscht!
Andra typer av lyxig vegetarisk varmrätt
Färsk pasta kan man alltid kalla för lyxigt, oavsett vilken dag i veckan ni vill servera. Vill ni göra det superlyxigt så ska ni prova att göra pastan själv. Jag har endast gjort tagliatelle själv och det är lyx på en hög nivå i dagens samhälle.
Ifall ni köper färsk pasta så kan jag rekommendera till exempel Gran Panzerotti med brynt smör. Riktigt gott för en väldigt liten insats i köket.
Även färsk tagliatelle med pumpa och örtolja smakade otroligt gott!
Mästerkocken Marcus Aujalay’s franska löksoppa är en vegetarisk lyxmåltid. Den tar sin tid på spisen men är värd varenda minut. Viktigt att unna sig osten Gruyère på toppen som sätter rätt smak.
Även risotto är lyxigt och går att enkelt att göra vegetarisk. Varför inte prova en sparrisrisotto nu på våren? Här kommer hela mitt risotto-arkiv (där det även finns risotto med både räkor och kött).
Lyxig vegetarisk varmrätt vid grillen
Crispy No Chicken Burger är kanske ingen middag som du äter på finmiddagen men det är en väldigt god burgare! Och sommaren är väl burgar-säsongen på riktigt?
Om vi ändå pratar ”snabbmat” som burgare, så ska vi också nämna pizza. Det är otroligt enkelt att göra goda vegetariska pizzor så experimentera på! Den portabla pizzaugnen som snart finns i vartannat hem (inte i mitt tyvärr) gör också att du kan få den höga värme som behövs för en riktigt bra pizza. Här är ett förslag, pizza med rödbetor och chevre.
Om du vill skrolla i mitt vegetariskt-arkiv så hittar du det här. Det mesta är vegetarisk vardagsmat men där behöver vi å andra sidan förslag betydligt oftare.