Månadssammanfattningen för december 2019 har jag nästan glömt bort. En helt fantastisk månad ur bloggsynpunkt där jag fått många nya läsare – Såå roligt!
Blogginlägg december 2019
December är december och då är en intresserad av julmat, så därför är det inte konstigt att toppinlägget har med julmat att göra. Eller Hovmästarsås är ett användbart recept till alla högtider. Både till påsk och midsommar är det en självklarhet och även gott till kräftskivan i slutet av sommaren.
På andra plats kom istället ett julgodisrecept, nämligen mina goda citronkolor. Riktigt goda! Det är en stor sats, så en omgång räcker länge.
Andra goda inlägg från december 2019
Andra goda inlägg som förtjänar en ytterligare push och som även passar fint i januari är dessa här nedan. Det är mycket vegetariskt och jag gissar att många har det som nyårsmål – att äta mera grönt. Både för oss själva, vår plånbok och för vår jord vi lever på.
En riktigt god förrätt som fungerar året runt, är min veganska Toast Skagen. Riktigt god för alla gäster – också smidigt att alla kan äta samma mat.
En annan god förrätt som funkar året runt, är min Prosciutto Crudo med tryffelcreme. Få ingredienser, men ingredienser som gifter sig mycket bra med varandra.
Gravad lax fungerar också året runt, och december 2019 var faktiskt första gången jag gravade lax själv. Det blev två sorter, både gravad lax med rödbeta och gravad lax med lakrits. Rödbetan gav en väldigt snygg lax men lakritsen var den som fick högst betyg vid vårt julbord.
Bra rätter som också är billiga, det är perfekt i januari då många har lite mindre i plånboken. En sådan är min plåtmat med bland annat brysselkål. Väldigt gott att blanda de rotfrukter en har i kylen, tillaga i ugnen och sen toppa innan servering – servering från samma plåt så alla tar från samma form i mitten av bordet. Så mysigt!
Om vi fortsätter med gnocchi, så gjorde jag också en väldigt god gnocchipanna med tomat och ädelost. Väldigt gott att bara ställa fram mitt på bordet, så får alla ta det som de vill ha. Skulle ni vilja göra egen gnocchi, så är det väldigt enkelt – följ mitt recept här.
Ett sista vegetariskt recept vill jag lägga till, och det är min Paprikacarbonara. Pasta i en gräddig sås med smak av både paprika och linser sitter fint vilken dag i veckan som helst – och ev rester passar fint i matlådan.
Något sött?
Något sött vill vi väl avsluta med också? En riktig höjdare till efterrätt var min Filmjölkspannacotta med glöggmarinerade lingon som garanterat fungerar året om. Möjligtvis att en kan toppa med något mindre juligt men basen funkar oavsett.
En av 2019 års nykomlingar på gottebordet får också en ny push. Lakrits- och hallonfudge var en väldigt god godis. En stor sats, så det räcker långt att koka ihop en godis. Fick tummen upp av alla som smakade. Jag kommer att koka dem fler gånger och då kommer jag att sila bort hallonkärnorna – så det blir en ännu snyggare godis.