Fem goda rätter på julbordsrester

-

Fastän det bara är juldagen idag, så har det stora intresset för julmat falnat en aning och vi börjar så smått sikta framåt igen. Den mörka tiden är över och det blir lite ljusare för varje dag. Men av all mat som vi lagade till gårdagens julafton kommer här fem goda rätter på julbordsrester – för det kanske ska vara allas vår julklapp till klimatet? Att minska vårt matsvinn!

Jag förstår dock att vi inte vill äta julskinka dagarna i ända, men använd frysen. Skär skinkan i mindre bitar och frys in. Passa på att äta upp färska råvaror såsom grönkål, apelsiner och frossa i säsongsvaror såsom fikon och dadlar. Så gott så det äter jag gärna flera dagar på raken.

Först ut kommer en riktigt god pasta med julskinka i. Delizie alla romagnola är goda pastarullar med bland annat julskinka och zucchini i en god gratängform. Alla som smakat denna jublar och tar genast en portion till, så testa gärna!

Delize alla romagnola

Pasta Carbonara med julskinka är en annan goding att svänga ihop av julskinkan som lätt blir över. Till nästa år kanske jag ska gå ihop med grannen och att vi kan dela på den ofta stora skinkan? Det är inte helt lätt att äta upp hela i en liten familj.

Pasta Carbonara med julskinka

Saffranskrabbelurer är en frukost som fungerar året runt. Det finns väl inget barn som inte blir glad av denna snygga och söta frukost? Mums bara!

Saffranskrabbelurer med russin

Risgrynspudding eller saffranspannkaka är ett tips att laga av din överblivna risgrynsgröt. Gott till efterrätter eller snabba mellanmål.

Saffranspannkaka

Slutligen en pizza som går att toppa med det mesta i julbordsrester-väg. Här kommer mitt förslag på en julpizza med bland annat grönkål och valnötter som var otroligt god! Men jag kan tänka mig att en pizza med kokt potatis och gravad lax (som du lägger på när pizzan är gräddad) är minst lika god!

Julpizza med getost och grönkål

Och om vi ändå ska prata om mat och klimat, läs gärna mitt inlägg från augusti med fem enkla tips för klimatet – som vi alla kan bidra med! Låt oss göra 2022 till ett grönare år!

Hjortron
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelJulafton 2021
Nästa artikelEgen rödbetssallad

Kommentera