Vegetariska dagen 2021

-

Idag är det vegetariska dagen som temadag och det passar alldeles ypperligt att det dessutom är på en måndag. Jag försöker posta vegetariska inlägg just till måndagar, med hashtagen Meatfree Monday – ett begrepp känt i hela världen. Så om ni inte redan äter vegetariskt någon gång i veckan, starta med en speciell dag varje dag – då är det lättare att planera.

Belugabolognese
Belugabolognese som jag gillade väldigt mycket!

Att ge nästa generation ett smakregister

Att vi behöver äta mera vegetarisk mat för att rädda vår jord är också välkänt. Och här kan jag känna att min generation har ett viktigt ansvar att lära våra barn att äta och tycka om vegetarisk mat. Även om vi själva kanske uppskattar kött, då vi ätit det mycket som barn, så är det viktigt att ge våra egna barn rätt förutsättningar och smakregister.

Vegetariskt behöver inte heller vara så svårt. Bland mina inlägg så betyder vegetariskt att det är utan köttprodukter, men fortfarande med mejerier och ägg. Ifall du vill hitta recept även utan mejerier och ägg, så leta bland mina veganska recept istället.

Så om du aldrig tänkt i termen vegetariskt, så kommer här lite hjälp. Vanliga tunnpannkakor har du garanterat redan lagat och det klassar jag in som vegetarisk mat (lite matigare med kikärtor i). Även en tallrik Pasta Pesto eller en omelett med champinjoner är vanlig mat som vi alla äter då och då och som är vegetarisk.

Omelett med champinjoner

Några andra tips på god vegetarisk mat är att helt enkelt byta ut köttfärsen mot sojafärs eller den vanliga varmkorven mot vegokorv. Vegansk färs smakar inte så mycket i sig själv, utan kan enkelt ersätta färsen till fredagstacosen (här använde jag riven tofu). Jag har även gjort vegetarisk korv med min halloumikorv – riktigt god!

Halloumikorv i bröd

Eller köp färdig vegokorv i butiken. Servera i gott bröd och med vanlig topping – jag tror inte att någon märker skillnad.

Vegokorv och vegoburgare?

Tips på lagad vegetarisk mat

Om ni vill ge er på lite ”svårare” vegetarisk mat – som inte alls är svårt – bara ett nytt tankesätt – så finns det sådant i min blogg också. Kanske en morotslasagne med belugalinser. Enligt min sambo den godaste lasagne jag någonsin lagat.

Morotslasagne med belugalinser

Eller kanske en panna marinerad tofu med stekta nudlar – vem säger nej till det liksom? Gärna serverad med en klick creme fraiche och sweet chili-sås om jag får välja.

marinerad-tofu-med-stekta-nudlar

Ett annat förslag är att laga paj. Det är riktigt gott att lägga ner olika grönsaker plus en god ost i en paj och på så sätt få en vegetarisk middag. Här en god spenat och fetaostpaj men även Västerbottensostpaj är vegetarisk.

Spenat- och fetaostpaj

Eller varför inte en panna Gnocchi med oliver och ädelost? Så gott så gott!

Gnocchi med oliver och ädelost

Att servera ur en panna eller en plåt har Tuvessonskan satt ord på under senaste tiden och hon har många bra tips. Den första rätt jag lagade med inspiration av henne var en plåt Halloumipytt med äpple- och senapsdressing. Också väldigt god!

Halloumipytt med äpple- och senapskräm

Jag hoppas att jag inspirerat er till att bredda era vyer och börja experimentera bland vegetarisk och vegansk mat. Det finns så många personer i vår närhet som rynkar på näsan bara vi säger ordet vegetarisk, men jag är helt övertygad om att de inte ens har provat.

Den första februari är en perfekt dag att starta med mera vegetarisk mat och försöka leva lite mera klimatsmart och plånbokssmart. Och återigen – att lära nästa generation att grönsaker är gott! Ett varmt minne från hösten var när Alva absolut inte ville smaka mina smörstekta haricot verts (ett inlägg med lax – men ta vara på receptet om haricot verts bara) – men då hon väl provat så tog hon om både en och två gånger. Bra betyg!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera