Påsken 2022

-

Påsken 2022 är här iom att det är Skärtorsdag idag. Påsk är en härlig tid på vårvintern. Ofta har det varit mycket på jobbet ett tag, mycket på tjejernas skola och äntligen får man några dagar extraledigt. Så påsk är förknippat med skön ledighet för mig. Inga direkta måsten utan mest vila. Och påsken är i matväg symboliserat med mycket godis, ägg och lax. Ganska fräsch mat som jag uppskattar att den återkommer några gånger per år. För det är ju ganska samma mat som återkommer på jul, påsk, midsommar och kanske till höstens surströmming och kräftskivor.

Det jag verkligen vill ha till påsk är lax. Helst i flera olika former, så både gravad, rökt och färsk lax. Gravad lax kan man inbilla sig att det är svårt, men det är det verkligen inte. Den hemgravade laxen är både godare, billigare och väldigt enkel. Den tar bara lite tid att göra, då den kräver två dagar med socker/salt. Jag har testat några olika smaksättningar på min gravade lax och du hittar alla här.

Gravad lax med citron och ingefära

Det som också är viktigt till den gravade laxen är hemmagjord hovmästarsås (gravlaxsås). Den hemmagjorda är såå mycket godare än den köpta, så även om det känns enkelt att köpa, så tjänar ni 10-falt smakmässigt på att göra egen hemma. Oftast har en alla ingredienser hemma redan, så den blir i princip gratis att mixa ihop också.

Hovmästarsås

Den rökta laxen går att äta tillsammans med gravlaxsås och potatis, men går också att göra snygga förrätter med. Jag tänker framför allt på mina Laxrullar med Philadelphiaost, men även på Örtplättar med rökt lax eller Krustader med laxröra.

Örtplättar med rökt lax

Av den färska laxen sedan, så går det att göra så många goda rätter. Alltifrån enkel ugnsbakad lax med romsås (tjejernas favorit när de växte upp) till Inkokt lax med skarpsås. Viltlax med lingon, Saffranspasta med lax, Lax med murkelsås eller en Laxpaj med chevreost. Spana in mitt lax-arkiv och välj något som ser gott ut!

Lax i apelsin- och citronsås

Även Västerbottensostpaj vill jag såklart tipsa om och även att servera Gummröra. En vegansk variant på den klassiska Gubbröran – men jag tycker att Gummorna är godast! Testa och se vad du själv och dina gäster tycker. Återkoppla gärna vilken rätt som vann i erat test.

Gummröra till midsommar

Något sött och gott på slutet? Förutom mängder av godis från butikerna så går det att göra sitt eget godis. Jag tänker framför allt på Påskfudge att koka ihop från gult skumgodis. Samma som julens skumtomtefudge alltså, men med en ny färg.

Påskfudge

Eller kanske gula fina banandammsugare?

Banandammsugare

Oavsett vad ni äter och dricker till påsk, så önskar jag er en trevlig avslappnad helg där ni passar på att vila upp er och familjen! Jag kommer att blogga varje dag som vanligt, så vi får se vad helgen bjuder på. Kramar och Glad Påsk från mig!

Påsken 2022
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar