Midsommartips 2023

-

Sommaren kom med besked på Sagas studentdag och sedan dess har vi haft det otroligt varmt och skönt. Vissa kanske tycker att det varit för varmt men jag tänker inte klaga. Jag vill att det ska vara varmt på sommaren! Nu vankas midsommar och det har blivit lite mera väder i Jämtland. Men vi vill väl äta gott ändå? Här kommer mina midsommartips 2023.

Som vanligt så rabblar jag bara en massa olika goda grejor så får ni välja och vraka. Allt är väldigt gott – det kan jag intyga!

Paj är en riktig favorit

Min Tomatpaj med fetaost är riktigt god och den kommer att vara ännu godare med svenska söta tomater.

Tomatpaj med lök och fetaost

Även klassikern Västerbottensostpaj är helt enkelt för god för att låta bli. Funkar till allt! Både sill och potatis men såklart även till grillat eller en matig sallad.

Klassisk västerbottensostpaj

Toast och röror

Jag måste även få tipsa om min veganska Toast Skagen! Kanske inte världens roligaste bild här nedanför, jag har utvecklats en hel del sedan 2019, men en såå god toast! Våga prova, ni kommer inte att bli besvikna.

Även min Gummröra är vegansk och mycket godare än den klassiska Gubbröran. Testa för att upptäcka nya smaker!

Vegansk Toast Skagen

Laxrätter

Lax i alla dess former funkar på Midsommar. Både gravad, rökt, inlagd, grillad eller ugnsbakad – lax (eller egentligen vilken fisk som helst) funkar alltid! Se mitt arkiv av olika laxrätter, bland annat detta Smördegsflarn med varmrökt lax och citronkräm.

Smördegsflarn med varmrökt lax och citronkräm

Potatis, potatis, potatis

Denna ljuvliga lilla knöl som jag inte vill klara mig utan. Det finns så många goda sätt att tillaga denna oborstade skönhet under hela året. Alltifrån färskpotatis med en klick smör till potatissallader i mängder, ugnsrostad potatis, potatismos, Hasselbackspotatis, Smashed potatoes, Pommes Anna, Pommes Frites, raggmunkar…. Det tar aldrig slut. Gör något med potatis till midsommar helt enkelt! Ett exempel är Mingelpotatis med rom. Goda och enkla små smakbitar att tugga på som en start.

Mingelpotatis med rom

Efterrätten såklart

Det klart vi ska ha en efterrätt och den ska helst innehålla jordgubbar! Svenska jordgubbar är otroligt goda bara som de är, men även i alla möjliga efterrätter. Sen kan man också servera jordgubbstårta som en shot. En liten drink alltså, som smakar jordgubbstårta. Alltså hur gott?

Midsommartårta som jordgubbsshot

Tårtor finns det i mängder att välja mellan, men en av mina absoluta sommarfavoriter är ändå Linneas tårta. Den kallas även Brittatårta, Glömmingetårta, Pinnochiotårta mfl. Jag valde att göra den med Lemoncurd och lakrits och det kan vara den godaste tårta jag någonsin bakat.

Pinnochiotårta med Lemon Curd och lakrits

Snacks till kvällskvisten

Vi äter och äter och äter på midsommarafton, men ändå finns det plats för lite snacks på kvällskvisten, eller hur? Ställ fram ett fat med Philadelphiadipp, rom och rödlök tillsammans med chips och du ska se att fatet rensas fortare än kvickt. Kanske serverat tillsamans med en Strawberry Sour?

Somrig Philadelphiadipp

På samma sätt fungerar min goda parmesandipp med tryffelolja. Alltså såå god att dippa chips i – gärna lite grövre chips, typ svenska Lantchips.

Parmesandipp med tryffelolja

Glad Midsommar!

Hoppas att ni alla får en härligt varm och solig midsommarafton där ni njuter av både god mat och gott sällskap! Sverige är fantastiskt!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar